zashto da priemame hranitelni dobavki

Водя здравословен начин на живот! Защо е нужно да приемам хранителни добавки?

Защо да приемате хранителни добавки и какви са основните ползи от участието им в хранителния режим?

Необходими ли са за здравето ни хранителни добавки, ако водим здравословен начин на живот, храним се правилно и имаме добър и силен ген?

Това е въпрос, който все повече хора си задават във връзка с развитието на научните изследвания и пазара на хранителни добавки.

Знаем, че в основата на доброто здраве, форма и самочувствие са балансираното хранене, пълноценният сън, регулярната двигателна активност и умението да се справяме със стреса. Ако дори един от тези елементи излезе извън баланс, това веднага се отразява на здравето ни.

С храната, ако се храним разнообразно, очакваме да получаваме всички витамини, минерали и микроелементи, необходими на организма.

Въпреки това обаче, необходимостта някои вещества да се взимат допълнително под формата на добавки, не отпада. Тяхната основна роля е да запълнят неизбежните празнини в диетата ни. Колкото и да не ни се вярва, има доста причини да получим дефицит на някои важни хранителни вещества:

 • Десетилетия на интензивна експлоатация на почвата и използването на торове и химикали водят до изчерпване на запасите от микроелементи и до техния недостиг в хранителните продукти.
 • Всеки човек има различен метаболизъм и възможности за усвояване на хранителни вещества.
 • Диетите, които спазваме, макар и с идеята, че са здравословни, могат да доведат до липса, и то хронична, на важни нутриенти. Това се отнася най-вече до вегетарианството и веганството, а също така и при продължително постене или гладуване.
 • Възрастовите промени също са причина за възникване на необходимост от взимане на конкретни хранителни добавки.
 • При активни тренировки често се получава дефицит на цинк и магнезий.

Хранителните добавки биха могли да са ни от полза, както за усилено трениращи спортисти, така и за хора с умерена двигателна активност, с наднормено тегло и за всички – с профилактична цел.

В зависимост от целите ни, разнообразните видове хранителни добавки могат успешно да подпомогнат:

 • баланса на витамини и минерали в организма,
 • превантивните мерки срещу износване на ставите.

Конкретно в състава на хранителните добавки за спортисти се набляга  най-вече на протеини, въглехидрати и аминокиселини.

За разлика от специализираните хранителни добавки, които преследват конкретна и обикновено спортна цел, универсалните са полезни, независимо от целите:

 • Витамини и минерали – имат общоукрепващо действие за организма
 • Кардиопротектори – приемат се за по-добра сърдечна дейност
 • Хондропротектори – приемат се за профилактика на опорно-двигателната система. Облекчават регенерацията на ставите и смазването на хрущялите.
 • Пробиотици – подобряват и оздравяват вътрешния микробен баланс на организма
 • Омега 3 – есенциални мастни киселини, които играят ключова роля за гладкото протичане на редица биохимични процеси в организма
 • Коензим Q10 ключов компонент на всяка клетка, който взима участие в обработката на над 90% от клетъчната енергия
 • Зелените „суперхрани“ – в тях сякаш е попила жизнената сила на Земята, защото се отличават с изключително висока концентрация на натурални хранителни вещества, които са лесно смилаеми и наситени с витамини и минерали
 • Биофлавоноиди – силно активни химични съединения, част от групата на антиоксидантите, които възпрепятстват формирането на свободни радикали, като по този начин забавят процесите на стареене и дори намаляват риска от поява на злокачествени тумори

Хранителните добавки не са лекарство. Въпреки това е препоръчително  лекар или диетолог да определи точно от какви добавки се нуждаете, за да повлияете положително на организма и здравето си. Той ще направи необходимите изследвания, и ще Ви предпише най-подходящото, взимайки предвид състоянието на здравето Ви и условията на живот.

Снимка: Dan Gold

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *