lechenie na zapek pri deca

Запек при децата

Как да предотвратите хроничен запек при детето си?

Хроничен запек при малки деца може да стресне всеки родител. Ако детето ви често се държи по коремчето, боли го и е постоянно нервно, това определено са тревожни симптоми за запек и проблеми с перисталтиката.

Запекът при бебетата и съвсем малките деца се овладява лесно главно по 2 причини:

  • Малките деца са повече време до родителя, който може да забележи симптомите веднага – например ако детето прилягва, докато ходи по голяма нужда, ако често го боли коремчето или ако е по-изнервено от обикновено, е много вероятно да има проблем именно с перисталтиката.
  • Родителят може лесно да овладее нещата с подходяща храна или раздвижване на детето – например запекът при бебета много често се преборва с гимнастика на детето.

Само че, ако Вашето дете е по-голямо, нещата се усложняват!

По-големите деца може да не се оплачат, ако коремчето ги заболи леко. Освен това тяхното ежедневие по-трудно може да бъде контролирано. През деня те ходят на училище, понякога се хранят с junk food, имат разнообразни преживявания, които могат да ги стресират.

И всяко едно от тези неща може да доведе до запек, който пък след време да стане хроничен. Ще бъде добре, ако разберете навреме, че Вашето дете не може да се изходи по голяма нужда и да вземете необходимите мерки –  да го поставите на диета или да започнете да му давате нужния медикамент. Например хранителната добавка Basics, богата на фибри, екстракти от разнообразни плодове, млечно-кисели бактерии, ценни билкови екстракти…

Ами ако не знаете за стомашния проблем на детето си?

Ако не разберете навреме, че детето не ходи редовно по голяма нужда?

Тогава усложненията може да са по-сериозни и накрая да се стигне до необходимост от тежко лечение на хроничен запек при детето.

 Какво да правите, за да избегнете тази ситуация?

За да не опирате често до силен пробиотик при хроничен запек, наблегнете на превантивните мерки. Те касаят режима на хранене и движение на детето.

 Ето няколко съвета за предотвратяване на хроничен запек при деца:

  • Най-очевидното: периодично давайте на детето си разхлабващи храни – разбира се, без да прекалявате. Просто се грижете в менюто му да има и храни и напитки, подпомагащи перисталтиката. Например плодови, сокове, плодове /специално киви/, боза, тиква
  • Постарайте се да разнообразявате менюто на детето – каквито и „гениални здравословни рецепти против запек и за здраве” да сте срещали, нищо не може да замести балансираното меню и разнообразната храна
  • Направете конкретна промяна в менюто на детето – анализирайте с какво се храни то обикновено и действайте фокусирано. Ограничете съдържащите захар продукти и наблегнете на тези, с богато съдържание на фибри – плодове, зеленчуци, цели зърна, витамини и вода
  • Погрижете се детето да се движи повече. В много случаи, просто по-интензивното движение решава проблемите със запека при малки деца. Гимнастиката за бебета също действа добре на тяхната перисталтика.

 

Не изпадайте в паника, ако детето Ви не ходи по голяма нужда известно време. Причината често е прозаична и лесно отстранима. Но също така, не чакайте твърде много проблемът да се реши сам. Консултирайте се за детското меню или дори  вземете подходяща хранителна добавка за деца. Защото от безобидно неразположение и подуване на корема, запекът при малки деца може да се превърне в по-сериозен здравословен проблем.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *