През 90-те години на миналия век се публикуват материали, от които става ясно, че антиоксидантите забавят стареенето и намаляват риска от ракови заболявания.

Aнтиоксидантите са вещества, които забавят химическата реакция окисление, която нанася поражения в организма ни. Антиоксидантите обезвреждат свободните радикали.

Кислородът е основата на живота ни. Той е необходим всяка секунда на клетката. Без него от храната не може да се освобождава енергията, която движи всички процеси в организма ни.

Кислородът обаче е химически активен елемент и може да бъде твърде опасен. В определена биохимична реакция той може да стане нестабилен и способен да окисли съседни молекули.

Това би могло да увреди клетките, което от своя страна може да отключи ракови заболявания, възпаления, артериални увреждания, стареене.

Известни като свободни радикали, тези опасни отпадъци трябва да се обезвредят и така да се отстрани опасността от тях.

Балансът между поетите антиоксиданти и образувалите се свободни радикали може да се приеме буквално като везна между живота и болестното състояние. Можем да наклоним тази везна в наша полза чрез добавяне на антиоксиданти към дневния ни хранителен режим.

д-р Лайънс Полинг

д-р Лайънс Полинг

Aмерикански химик, носител на две Нобелови награди.

Eдин от гениите на нашето време – носителят на две Нобелови награди за медицина д-р Лайънс Полинг, за когото казват, че е вторият по принос учен на ХХ век, твърди: „Оптималното хранене е медицината на бъдещето”. Неговите изследвания са в основата на филмирания от Би Би Си през 1987 г. опит, с който се доказва, че хранителните добавки, съдържащи витамини, повишават коефициента на интелигентност.